http://profitshare.ro/l/1992346

miercuri, 23 septembrie 2009

Informaţii utile


Vremea
Din mai până în septembrie la Međugorje este foarte cald, nu plouă niciodată, iar aerul este extrem de încins şi uscat. Urmează apoi o perioadă, din septembrie până în noiembrie, când ziua este cald, dar noaptea şi dimineaţa este răcoare si plouă. Iarna este mai blândă decât la noi, dar este totuşi rece şi plouă mult.

Banii
Moneda naţională este “km- marci convertibile” (1euro=2km), dar se poate folosi aproape orice monedă: euro, lire sterline, dolari, forinţi maghiari etc. Cel mai adesea sunt utilizaţi euro.

Limba naţională
Limba care se vorbeşte la Međugorje este croata, dar marea majoritate înţeleg limba italiană şi limba engleză, atât în magazine cât şi la cazare.


Cazarea
Pelerinii care merg să se roage la Međugorje au trei opţiuni în ceea ce priveşte cazarea: hotelurile(care au avantajul că sunt foarte aproape de biserică, dar sunt şi foarte scumpe), pensiunile (care în ultimii ani au împânzit tot satul şi împrejurimile, au avantajul că sunt destul de accesibile ca preţ şi dotate modest, dar cu minimum necesar – camere curate, majoritatea cu toalete proprii; marea majoritate sunt destul de departe de biserică) şi casele localnicilor( unde avantajul cel mai mare este preţul mic, iar dezavantajul – condiţiile modeste) .

Obiecte necesare
Pe lângă obiectele personale, pelerinul mai are nevoie de o BIBLIE, un radio mic cu căşti (în perioada Festivalului Tinerilor, Sfânta Liturghie şi tot programul de la biserică este tradus în limba română) şi o umbrelă (în afară de perioada verii, când umbrela ne este de mare folos ca să ne apărăm de soarele dogoritor, din septembrie până în mai la Međugorje plouă mult şi, deci, o umbrelă ne este indispensabilă). Bineînţeles, dacă uităm ceva acasă putem cumpăra de acolo aproape orice.
Să nu uităm nici de acte, pentru că la graniţă se cere buletinul sau paşaportul, care trebuie să fie valabil minim 6 luni de la data intrării în Međugorje. Pentru cei care nu au pasaport se poate calatori doar cu cartea de identitate. Deasemnea, pentru copiii minori care călătoresc doar cu unul dintre părinţi, se cer actele copilului (certificat de naştere şi paşaport) actele părintelui însoţitor şi o declaraţie notarială de la celălalt părinte sau, după caz, sentinţa de divorţ sau certificatul de deces.
Un alt lucru extrem de folositor este o carte de rugăciuni care să conţină şi Sfânta Liturghie de rit latin (romano-catolic) în limba română, pentru aceia dintre noi care nu sunt familiarizaţi cu aceasta.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu